Tájékoztatás elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban (katasztrófavédelmi szervnél intézendő ügyek)

Az elektronikus közigazgatás fejlesztés részeként a „Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása” elnevezésű projekt továbbfejlesztésének eredményeként 2022. január 1-től elektronikussá válik a vízügyi és vízvédelmi hatósági és szakhatósági eljárásokon túlmenően valamennyi, a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél intézhető hatósági eljárás. A fejlesztés elektronikus ügyintézést biztosít valamennyi ügyfél részére, de meghagyva a hagyományos papíralapú eljárás választásának lehetőségét a természetes személyek számára.
A papíralapú és e-papír ügyintézést felváltják az elektronikus munkafolyamatok a tűzvédelem, piacfelügyelet, veszélyes üzemek, veszélyes ámszállítás, kritikus infrastruktúra védelem, nukleárisbaleset-elhárítás, polgári védelem szakterületek engedélyezési és hatósági ellenőrzései során, így biztosítva az ügyfelek részére az országosan egységes, szabványos eljárásokat.
Az új szakrendszerek használata a hatósági eljárásokat leegyszerűsíti, lehetővé téve az egykapus hatósági ügyintézést. A fejlesztés eredményeként a kapcsolódó fizetési kötelezettségek is néhány kattintással teljesíthetővé válnak. Mindezekkel a hatósági folyamatok idő- és költséghatékonysága nő, az eljárások egyszerűsödnek.
Az új elektronikus szakrendszer 2022. január 1-től érhető el a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, ahol a bejelentkezési képernyő bal oldalán található KAÜ azonosítást követően hozzáférhetnek az azonosításhoz kötött ügyintézési lehetőségekhez. A felület jobb oldalán láthatók a belépést nem igénylő funkciók, úgymint az ügyfélportál használatát ismertető felhasználói kézikönyv letölthetősége, a Hirdetmények, mely a BM OKF aktuális hirdetményeinek oldalára vezet át, továbbá az Űrlapok. Azon űrlapok érhetők itt el, melyek kitöltéséhez nincsen szükség KAÜ azonosításra (pl.: azonosítási jelentés, üzemeltetői biztonsági terv, kockázatelemzés).
A vízügyi és vízvédelmi hatósági és szakhatósági eljárások továbbra is a www.vizek.gov.hu oldalon intézhetőek.
Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleink kellő időben és teljeskörűen hozzájussanak a szakrendszer használatával és az új lehetőségekkel kapcsolatos információkhoz, ezért a szakrendszerről felhasználói kézikönyvet készült, amely elérhető a BM OKF és a megyei igazgatóság honlapján.

Tisztelettel:
dr. Nóta József tű. alezredes
mb. kirendeltség-vezető